Yhteistyörobotit eli cobotit

Mitä ovat cobotit?

Yhteistyörobotit eli cobotit eivät korvaa ihmistä vaan tekevät töitä yhdessä ihmisten kanssa. Ihminen ei pärjää robotille suoritettavassa työssä, mutta voi olla tämän työkaveri. Teollisuusrobotin kaltaiset robotit työskentelevät yleensä tehdaslaitoksissa, mutta viime vuosina on alettu kerätä tietoa siitä kuinka ihminen ja robotti voisivat työskennellä yhdessä ilman että työskentely robotin kanssa olisi liian vaarallista ihmiselle.

Robotiikan tutkimusaiheista kuumin ja mielenkiintoisin aihe tällä hetkellä liittyy juurikin yhteistyörobotteihin. Yhteistyörobotit eivät korvaisi ihmistä kokonaan, vaan työskentelisivät yhteistyössä ihmisten kanssa. Tämä helpottaisi työtaakkaa silloin kun valmistetaan suuria sarjoja samaa tuotetta  ja tehdään tylsiä ja toistuvia liikkeitä loputtomasti – robotit jaksavat tehdä toistoja jatkuvalla vauhdilla ilman lepotaukoja.

Ihminen tekee työn parissa ne asiat joissa hänen osaamistaan tarvitaan. Ihmisellä on kyky ratkaista ongelmia, tehdä päätöksiä ja hoitaa esimerkiksi näppäryyttä vaativia tehtäviä. Robotti taas puolestaan hoitaa työt joissa sen vahvuudet ovat hyödyksi eli voimaa, tarkkuutta ja väsymättömyyttä vaativissa tehtävissä.

Yhteistyörobotti ei vie ihmisiltä kaikkea työtä pois – se vain mahdollistaa työn tekemisen nopeammin ja laadukkaammin. Yhteistyörobottien käytön myötä pystytään myös luomaan uusia ammatteja ja työpaikkoja. Cobotit voivat helpottaa esimerkiksi tehdastyötä ja vähentävää raskaiden ja toistuvien ruumillisten töiden tekoa ihmisiltä, jolloin he voivat keskittyä osaamistaan vaativiin tehtäviin.

Cobotin ja ihmisen yhteistyön toimivuuden haasteet

Robotin ja ihmisen yhteistyön toimivuudessa on omat haasteensa, koska täytyy olla varma, ettei robotti yhteistyötä tehdessään onnistu millään tavoin vahingoittamaan ihmistä. Ihminen ei myöskään saa haitata robotin työskentelyä. Robotin kanssa samassa tilassa työskentelevän ihmisen on oltava perillä siitä mitä robotti seuraavaksi tekee, ettei turhaan keskeytä robotin työskentelyä. Ihmisten ja robottien välisiä kommunikaatiokeinoja kehitetään ja parannellaan jatkuvasti.

Suomi maailman automatisoituneimpien maiden joukossa

Suomi on eniten tuotantoaan automatisoineiden maiden joukossa. Suomessa on  tuplasti niin paljon teollisuusrobotteja kuin keskimäärin maailman maissa.  Myös muut Pohjoismaat ovat hyvillä sijoituksilla tuotannon automatisointiin liittyen.

Pohjoismaissa uusi tekniikka otetaan avoimin mielin vastaan ja ymmärretään cobottien mukanaan tuoma hyöty ikävien työtehtävien hoitamisessa. Cobotit antavat ihmisille mahdollisuuden hoitaa useampia työtehtäviä samaan aikaan ja ovat esimerkiksi kokoonpanovaiheessa suureksi avuksi kun työvaiheet voidaan jakaa työntekijän ja cobotin välillä.

Kuvat: Shutterstock

 

 

 

 

 

 

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *