Asbestikartoitus – tarpeen vai ei?

Asbestikartoitus lienee hyvin harvalle asunnonomistajalle termi, johon ei ainakin joskus olisi jossain yhteydessä törmännyt. Mutta vaikka asbestin tietää vaaralliseksi varmasti jokainen, silti monelle voi tulla yllätyksenä, että asbestikartoitus pitäisi itse asiassa suorittaa myös omassa kodissa ennen remonttiin ryhtymistä, siinäkin tapauksessa että kyse on vain pienestä pintaremontista. Mitä asbestikartoitus tarkoittaa ja mihin sitä tarvitaan?

Miksi Asbestikartoitus pitäisi tehdä?

Asbestikartoituksen tarkoitus on selvittää, onko asunnon tai muun kiinteistön rakentamisessa käytetty asbestia sisältäviä rakennusmateriaaleja. Eli löytyykö kodin nurkista asbestia, ja jos kyllä, missä paikoissa ja missä muodossa. Näiden tietojen perusteella voidaan sitten arvioida, mikä on riski asbestin pölyämiseen remontointi- tai purkutoimenpiteiden yhteydessä, kuinka asbestirakenteet voidaan purkaa sekä kuinka asbestipölyltä voidaan tällaiseen työhön ryhdyttäessä suojautua. Kartoituksella ei siis selvitetä sitä, altistuuko pelkästään asunnossa asumalla tai oleskelemalla asbestille;

asunnossa lymyävä asbesti ei sinänsä ole vaarallista, akuutin terveysuhan se muodostaa vasta levitessään ilmaan hienojakoisena pölynä.

Asbestikartoitus voi olla lain sanelema

Päällimmäinen syy asbestikartoituksen tekemiseen lienee se, että kartoitus on lain mukaan pakollinen tietyissä olosuhteissa. Asbestilaki koskee Suomessa kaikkia ennen vuotta 1994 valmistuneita rakennuksia. Kyse on siis huomattavan suuresta osasta maamme rakennuskantaa. Laki määrää, että vuotta 1994 vanhemmissa rakennuksissa on oltava tehtynä ammattilaisen suorittama asbestikartoitus ennen minkäänlaisiin purkutöihin ryhtymistä. Tässä yhteydessä termi purkutyöt kattaa kaikenlaiset jo olemassa olevia rakenteita rikkovia toimenpiteet, myös esimerkiksi lattian hiomisen tai seiniin poraamisen. Tämä siis käytännössä ulottaa lain koskemaan melko lailla kaikenlaisia remonttitöitä.

Asbestin terveyshaitat eivät ole välittömiä, mutta silti todellisia

Itse lainsäädäntöä painavampi syy (ja luonnollisesti syy asbestikartoituksen lakisääteisyydelle) on kuitenkin asbestin terveydelle muodostama uhka. Asbesti on nimittäin ihan oikeasti terveydelle vaarallista. Tätä ei tosin ole aina tiedetty, eikä edelleenkään noteerata kaikissa maailman valtioissa.

Asbestin vaarallisuudelta on edelleenkin helppo ummistaa silmänsä tai sulkea korvansa siksi, että sen terveyshaitat ilmenevät vasta vuosien kuluttua asbestille altistumisesta. 

Asbestikuidut, joista asbestipöly siis muodostuu, ovat näkymättömän pieniä sekä hajuttomia ja mauttomia. Siksi altistumista ei välttämättä huomaa, etenkään kun kuidut eivät välittömästi aiheuta ärsytysreaktiota. Ihmiskehoon päästessään asbesti on kuitenkin ongelma, josta ei pääse eroon. Hengityksen kautta keuhkoihin päästessään asbestikuidut johtavat pitkällä aikavälillä erilaisiin hengityselinsairauksiin, pahimmillaan syöpään.

Aiemmin, silloin kun asbestin vaarallisuudesta ei vielä ollut varmuutta, asbestia käytettiin rakentamisessa laajalti aineen erinomaisen palonkestävyyden takia. Siksi vanhemmissa rakennuksissa asbestia voi periaatteessa löytyä lattiasta kattoon, kaikkialta matoista ja liimoista aina väliseiniin ja palo-oviin.

Terveys ensin ja vastuu myös muista

Jos asbestikartoituksen tarpeellisuudesta on pienintäkään epäilystä, asia kannattaa ehdottomasti selvittää. Tarkista siis ennen remonttia talosi rakennusvuosi ja tarvittaessa selvitä, onko asbestikartoitus jo tehty. On myös tarpeen selvittää, onko talossa tehty myöhemmin korjausrakentamista, jossa on käytetty ulkomailta itse tuotuja materiaaleja (tässä muodossa asbestia on saattanut päätyä rakennukseen vuoden 1994 jälkeenkin).

Jos kartoitustarve on olemassa eikä sitä vielä ole tehty, ota yhteyttä asbestikartoittajaan. Asbestikartoituksen kustannukset ovat loppujen lopuksi hyvin pienet verrattuna loppuelämän kestäville terveyshaitoille, kuolemasta puhumattakaan.  Luotettavan asbestikartoittajan löytäminen onnistuu tänä päivänä bestLabin kautta helposti riippumatta siitä, missä päin Suomea asuu: https://www.bestlab.fi/ 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *